Verloren in die wereld waar altijd iets ontbreekt, niet weten waar heen te gaan als alle deuren lijken gesloten. Niets blijkt te zijn wat het lijkt, wetende wat te verbergen en wat te doen alsof. Ronddraaien en nergens heen gaan, verraden door datgene ‘wat had moeten zijn’.

Afhankelijkheid binnen relaties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o.

U wilt zo graag dat het werkt

Ongezonde verhoudingen en afhankelijkheid binnen een relatie komt veel vaker voor dan wij zouden denken. Soms voor dezelfde persoon keer na keer. Steeds een verkeerde partnerkeuze maken, vaak voor mensen die niet in staat zijn om een echte intieme verbinding aan te gaan. Ik zie het zelf net als vastzitten in de ”cirkel van stille beloftes”. De situatie/partner houdt u in zijn greep en geeft pijn. Een leven in de schaduw van een ander die bepaalt hoe u uw voelt, wat u doet en de weg kwijt raken zonder de ander is geen gezonde liefde. Deze relatie kent steeds meer drama, conflicten, onbegrip, ruzie en opofferingen dan gelukkige momenten.

De cirkel blijft draaien omdat u niet wilt opgeven. En helemaal niet als het in het verleden al vaak mis is gegaan. U wilt zo graag dat het deze keer goed gaat komen. Helaas gaat het vaak om valse hoop. U zult waarschijnlijk nog veel harder uw best gaan doen, in de (valse) hoop dat de relatie uiteindelijk zal veranderen. Het is bijna net als een obsessie, uw hele leven wordt beheerst door de relatie en u zoekt steeds nieuwe redenen om pijnlijke issues goed te praten.

U bent net zo belangrijk als de ander

Als alles in de relatie steeds alleen om de ander draait, kan dit duiden op codependentie. Deze relatie is vaak gebaseerd op traumaverbinding die verward wordt met liefde. Net als een overlevingsmechanisme die ooit als redding ervaren is, maar die geen basis kan creëren voor een volwaardige binding met een ander.

In een relatie betekent dit dat men onbewust of bewust de eigen behoeftes aan de kant zet ten behoeve van de behoeftes van een ander. De emotionele drijfveer hierachter is de hoop en verwachting dat de partner u daardoor meer gaat waarderen en meer liefde gaat geven. De waarheid is echter, dat een missie zoals deze niet gaat lukken. Het kan zelfs voorkomen dat u kinderen deze relatiedynamiek meenemen in hun eigen volwassen relaties. Geweld en manipulatie is niet acceptabel als het om liefde gaat.

Dit kan doorbroken worden! Er kan een proces plaats vinden van een ongezonde naar een gezonde relatie. Zodat het de volgende keer in uw relatie over jullie allebei zal gaan.